Οι νέοι ... Το γνωστό εξιλαστήριο θύμα

Τον τελευταίο καιρό ακούω συχνά μια έντονη κριτική γύρω από τους νέους.

Οι νέοι βαριούνται διαρκώς, ζουν στον κόσμο τους, δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά και για τις εξελίξεις στην κοινωνία, δεν έχουν στόχους και άλλα πολλά φαίνεται να λέγονται ευρέως από τους μεγάλους και καταξιωμένους. . .

Απέναντι σε αυτή τη στάση δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι διαχρονικά οι νέοι πάντα αποτελούσαν σημείο αρνητικής κριτικής. Κατά την άποψη όμως του γράφοντος δε πρέπει να αγνοούνται κάποια εγγενή χαρακτηριστικά των νέων και γενικότερα της εποχής μας προτού κανείς καταφέρεται με ευκολία εναντίον τους.

Μιλάμε για ανθρώπους δεκαέξι δεκαεπτά ετών λοιπόν που διαμορφώνουν μια άποψη για τα πράγματα τα τελευταία επτά οκτώ χρόνια της ζωής τους. Ποιες είναι λοιπόν οι προσλαμβάνουσες που δέχονται από μια κοινωνία που διαμορφώθηκε από άλλους;

Πρώτα απ’όλα προβάλλεται ως στόχος ζωής ο εύκολος πλουτισμός και η απαξίωση της προσωπικής ανέλιξης μέσω του ατομικού μόχθου. Οι γονείς των οποίων τα οράματα-στην πλειονότητα των περιπτώσεων-έχουν διαψευσθεί βιώνουν ολοένα και περισσότερα οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα η οικονομική κρίση προοιωνίζεται εξ αρχής ένα δύσκολο μέλλον για τους νέους και τους γεμίζει με αβεβαιότητα.

Εισέρχονται λοιπόν σε ένα κοινωνικό σύστημα το οποίο όπως φαίνεται οδεύει παγκοσμίως σε επανακαθορισμό. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση την οποία οι τωρινοί μαθητές θα κληθούν να διαχειριστούν αύριο, η μόνη λύση είναι η μόρφωση.

Μόρφωση για επαγγελματική πρόοδο με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά εντός και εκτός Ελλάδας, μόρφωση για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με άποψη γύρω από την πληθώρα γεγονότων πολιτικών και κοινωνικών που μας επηρεάζουν. Όσο τετριμμένο και αν ακούγεται η γνώση είναι όπλο και με αυτή ο νέος μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο σε έναν κόσμο που οι γνωστικοί ορίζοντες διαρκώς διευρύνονται.

Οι φορείς αγωγής της κοινωνίας έχουν χρέος να κάνουν τη γνώση ποθητή και οι νέοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο μηδενισμός και η συνολική απόρριψη διαιωνίζει προβληματικές καταστάσεις που θα βιώσουν αργότερα οι ίδιοι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ

ΚΑΘ. ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

website: www.kks.gr

Διαφήμιση

Ο καιρός

Διαφήμιση